Saadet Zinciri Nedir ( Bilinen Adıyla Ponzi Düzeni )

   Yakın zamanda başlayan BABİL dizisine de konu olan Saadet Zinciri ( Ponzi ) hakkında bilgi vermek istiyoruz. Nedir bu saadet zinciri? İnsanların para kazanmak için sömürülmesi mi yoksa gerçekten kazanç sağlayan bir oluşum mu ?

ponzi düzeni



   Ponzi Düzeni

   Temellerinin Charles Ponzi tarafından atıldığı yüzyılın dolandırıcılık hareketidir. Bir piramit üzerine kurulan bu düzen insanların mevcut sermayesini "faiz geliri elde etme" adı altında bu oyunu başlatanda toplanıp belli bir miktar faiz getiri ödeyerek yeni kullanıcıları çekme üzerine kuruludur. Yani yatırımı yapan belli bir faiz getirisi elde etmesi için yeni yatırımcılar bulması gerekmekteydi. Sonsuz bir düzen gibi görülen bu sistemde amaç yatırımı yapanın elde edeceği gelir yeni insanlar bulmasından geçiyordu. Burada oyunu kuran sürekli kazanırken yeni yatırımcı kazandırdığı kadar yatırımcılar kazanabiliyordu. Sonda kalanlar her zaman zararlı çıkıyordu.


   Ponzi Düzeninin İşleyişi

  Sistem başlarda Ponzi için iyi gidiyordu. Ancak amerika'da başlattığı bu hareket birçok şikayet üzerine son bulmuştu. Herkese posta pulları kullanarak arbitraj kari elde etmeyi vaadetmiş ve bu sayede 10.000 e yakın yatırımcı bulmuştur. İşin aslı ise ortada böyle bir karın bulunmamasıydı.

   Ponzi'nin Türkiye'deki Örnekleri

   Türkiye'de ise bu durum Saadet Zinciri olarak anılmaktadır. 1990 lı yılların ortalarında ortaya atılmıştır. Bu bir çeşit piramittir. İşe en üstteki başlar ve altına yeni kullanıcılar bulur. Bulunan kullanıcılar mal ve hizmeti satar ve üstteki de belli oranda kazanır. Bir sonraki içinde aynı ley geçerli referans olarak buldukları kullanıcılarda satış gerçekleştirdikten sonra üsttekine komisyon öder ve bu komisyon silsilesi en tepedekine kadar gider. En çok kazanan bu işi başlatan pramidin en üstündeki kimse o olur.Türkiye'de olduğu gibi birçok ülkede aslında yasak. 1998 yılında bu işe girişen ikili olan Kenan Şeranoğlu ve Ahmet Hakan Baz tutuklandılar. Türkiye'de en büyük örneklerinden olan Titan Zinciri bir diğeri ise MegaHolding'ti. Son zamanlardaki ise en güzel örneği ise Çiftlikbanktır. 

Yazıyla ilgili konu başlıkları:
saadet zinciri, ponzi, charles ponzi, çiftlikbank, mehmet tosun,internetten para kazanmak istiyorum, kolay para kazanmak istiyorum, evden para kazanma yolları, en kolay para kazanma, internet ile para kazan, evden para, kolay para kazanma, para kazandıran siteler, internetten para kazanma yolları, anket ile para kazanma,

Yorum Gönder

0 Yorumlar