McDonald'ı Bugüne Getiren Adam: Raymond Albert 'Ray" Kroc

     Döneminin en iyisi olan yerel bir hamburger işletmesi düşünün. Başarısızlıklar ve engellere rağmen yeni bir standart getiren ancak açılmaya korkan. Karşılarına dondurma mikseri satan bir adam çıkar ve o hamburgerciyi bugüne görkemli bir şekilde getirir. Bahsettiğimiz o hamburgerci McDonald's ve Mc kardeşlerin ününü geride bırakan Ray Kroc.


Mcdonald















    Bir Devrin Başlatıcısı Ray Kroc


    Raymond Albert Kroc Kimdir ?


    15 Ekim 1902 Doğumlu Raymond Albert Kroc Namıdeğer Ray Kroc Chicago yakınlarında hayatı tanımaya başladı. Liseye devam ederken iş hayatını da sürdürmeye devam etti. 1. Dünya Savaşı'nın patlak vermesiyle yaşını gizleyerek savaşa katıldı. Savaş sırasında 15 yaşında olan Kroc Kızılhaç adına ambulans şöförlüğü yaptı. Savaştan dönünce temsilcilik işiyle uğraşan, piano çalan, kağıt bardak satan Kroc son olarak kendi işyerini açıp multi mikser denilen bir alet satmaya başladı. McDonald's ile tanışmasına bu alet vesile oldu.

    Mc Kardeşler İle Tanışmaları


    
ray kroc

         2. Dünya Savaşı'nın etkilerinin sürdüğü dönemde pazarlamacılık yapan Kroc bir gün beklenmedik sayıda mixer siparişi alarak şaşırır ve sipariş verenlerin kim olduğunu öğrenmek için sipariş adresine doğru yola koyulur. Vardığında büfenin önündeki kuyruğu görünce şaşırır ve kendi de sıraya girer. Kısa bir adaptasyondan sonra Mc kardeşlerle tanışır ve onları işleri ilerletmek için ikna eder. İsim hakkını kiralayan Kroc ilk büfeyi 1955 de Chicago da açar. Çevresine de Mc'i anlatıp onlara da açtıran Kroc Mc'den gelen gelirin düşük olması sebebiyle bankalarla sıkıntı yaşar ve bir finansçıyla tanışır. Mc kardeşlerle yapılan anlaşmayı esnetemeyen Kroc Finansçısıyla bir fikir bulur ve emlak şirketi açarak Restoran yapılacak yerleri önceden satın alarak aldıkları yerlerden ayrıca kira da almaya başlamıştır. Bu hengamede Mc kardeşlerle araları açılır ve mahkemelik duruma düşerler. Son bir görüşmeyle orta yolu bularak 2.7 milyon dolara tüm isim haklarını satın alarak Mc Donald's ın yeni sahibi olur.

    Başarısının Sırrı


    Kroc başarısının sırrı olarak azmi görüyor. Her zaman istediği şeyleri yapan, kafasına koyduğu ideali gerçekleştirmek isteyen biri olarak görüyordu kendini. Mc kardeşlerle tanıştığı ilk günden sahibi olana kadar gelecek vadettiğini düşündüğü bu restorantı zincir haline getirip büyüme hedefini düşünüyordu. Uzun zaman sonra ise bunu başararak azmin önemini de bizlere gösteriyordu.

    Mc'in Sahibi Olduktan Sonrası


    1965 yılında Mc Donalds 'ı anonim şirkete dönüştürerek 32 milyon dolarlık hisse sahibi oldu. Amerika'nın Batı yakasına açtıkları restorantları Doğu yakasına da taşıdı. 1970'de ise yurtdışına açıldı ve 1971 de ise Almanya da ilk şubesini açtı.

Gördüğünüz gibi sizin sıradan gördüğünüz işler başkalarının hayali olabiliyor. Azim var olan tutkuya istikrar sağlayarak büyümenize olanak sağlıyor.

Blog Yazarı

Yorum Gönder

0 Yorumlar