Bitmeye Yüz Tutan Meslek: CD-DVD Satışı ve Kiralama

 90'ların popüler teknoloji itemlerindedi cd ve dvdler. Veri depolamanın yanında en çok müzik ve film için kullanılıyorlardı. Günümüzün dijitalleşmesiyle artık piyasada çok rağbet görmüyor.


paranın tonları




   
   CD-DVD satışlarında korsan terimi en çok en çok duyduğumuz sözcüktü. İnternet erişiminin yaygınlaşması, müzik ve film platformlarının gelişmesi film ve müzik CD-DVD 'si satan dükkanları bitirdi. Bu işi korsan şekilde yapan kişilerde bayağı bi etkilendi.


CD-DVD'nin Tarihçesi

   Cd ve dvd nin tarihçesine bakacak olursak ilk olarak icat edilen CD'dir. Açılımı "compact disc" olan cd'nin disketten sonra çok tutulmasının sebebi diskete göre oldukça geniş depolama alanın bulunmasıydı. Özellikle sinema ve müzik sektöründen çıkan ürünlerin yaygınlaşmasına olanak sağladı. Zira videocd'den de verim alınamaası sayesinde büyük rağbet gördü. Sonraları CD'nin de kapasitesi yetersiz kaldı ve DVD geliştirildi. Açılımı da "Digital Versatile Disc"( Dijital Çok Amaçlı Disk).



Kullanım Alanları

   Yazılım ve programlama dosyaları, oyunlar, raporlar, filmler, müzikler vb. akla gelebilecek birçok alanda kayıt ve depolama imkanı sağladı.

Film ve Müzik CD-DVD'si Satan Dükkanlar Bitti

  Rağbet gördüğü yıllar olan 90'larda ve 2000'nin başlarında herkesin evinde bilgisayar veya internet yoktu. Ancak en kötüsünden bir cd-dvd player bulunurdu. Zamanı geçirebilmek için bu dükkanlardan kimi zaman orjinal filmler kiralanırken, orjinal filmlerinin pahalı olması sebebiyle el altından korsan filmler ve müzikler satılmaktaydı. 2000'li yılların başında turizm sektöründe çalışırken seyyar korsanlar çokça bulunuyordu. Dönemin yeni çıkan filmleri bazen Türkiye'de sinemada bile yokken onlarda korsanları bulunmaktaydı. Özellikle içinde bulunduğum yer itibariyle yabancılara bile satılıyordu. Yasal olmasa da satıcılar için oldukça kar bıraktığı gerçek.

 Artık CD-DVD Önemini Yitirmeye Başladı

   Günümüze geldiğimiz zaman herkesin altında bulunan internet sayesinde istediğimiz tüm verilere kolayca erişebiliyoruz. Birçok dizi ve film sitesi online hizmet vermekte, İstediğimiz müziği youtube, spotify, deezer vb. gibi uygulamalardan dinlerken online dizi platformları olan netflix, bluetv vb. sitelerden film ve dizi izleyebiliyorlar. Bu sebeple CD-DVD satan dükkanlar yok denecek kadar az.

Depolama için SSD ve Flash Bellek

   Veri depolama içinde çözüm olarak ssd ve flash bellekler devreye girdi. CD-DVD'nin depolama alanlarının yeterli olmaması, silinebilmesinin ve kopyalanmasının zor oluşu ve pratik olmaması değer yitirmesine sebep olan diğer etmenler.

usb

Sonuç Olarak

   CD-DVD sektörü teknolojiye yenik düştü. Tabi beraberinde getirdiği iş imkanları da sınırlandı. Bunun yanında kopyalama zorluklarıyla da korsan iş yürütenler bu işlerden elini eteğini çekmiş vaziyette. Bir zamanların meşhur mesleği olan CD'cilik mesleğini de böylece anlatmış olduk.

Yorum Gönder

0 Yorumlar