Eğlenceli ve Yorucu: Organizasyon

   Hem eğlenebileceğiniz hem gezebileceğiniz ancak iş temposu bir o kadar da yorucu mesleklerden biri organizasyondur. Bugün daha önce benim de deneyimlediğim işlerden biri olan organizasyondan bahsedeceğiz.



paranın tonları






   Yazının başında da belirttiğim gibi üniversite yıllarında bu mesleği deneyimlemiştim. Çok keyif aldım. Eğlenceli ancak yapılan iş gerçekten yorucuydu. Üniversiteli arkadaşlarımızı bar turlarına çıkarıyorduk. O zamanlar mevzuatlar çok derin olmadığından bu işi vergisel konulara girmeden şahıs olarak yürütebiliyor ve net karı cebinize koyabiliyordunuz. Bu konulara uyanan devletimiz artık belgesiz işleri önlemek için gerekli tedbirleri almış durumdalar.





  Organizasyon nedir?


   Organizasyon aslında belirli bir amaç doğrultusunda toplanan grupları o amaç doğrultusunda hareket ettirmektir. Turlar, geziler, eventlar, partiler vb birçok sosyal aktivite için insanları biraraya toplamak. Bu mesleği icra edenlere de organizatör denir.

  Nelere dikkat edilmeli ?


   Organizasyon yapılırken mutlaka öncesinde bir fizibilite çalışması yapılmalı, işlem sırası belirlenmeli, plan program yapılmalı ve olası problemlere karşı önceden önlem alınmalıdır. Ayrıca tek başınıza yapılabilecek bir iş değildir. Mutlaka ekip olarak koordineli çalışılmalıdır. Yapacağız işleri başarıyla tamamlamalı, katılımcıları memnun etmelisiniz ki sonraki işlerinizde size referans olmalılar ve yapacağınız yeni organizasyonlarda size yeniden katılmalıdırlar. 

   Nereden başlamalı ?


   Öncelikle bireysel olarak mı çalışmayı yoksa bir şirket mi kurmayı düşünmelisiniz. Bireysel olarak yapacağınız işlerde tek artınız cebinize biraz daha fazla kar kalacak. Onun dışında fazla güven vermeyeceksiniz. Anlaşma yapacağınız mekanlar, yerler, servis hizmetleri bir şirkete göre size daha az güvenecektir. Ayrıca tek başınıza yapacağınız işin alanı dar olacak. Üniversite öğrencisiyseniz ya da o civarda tanınıyorsanız müşterileriniz ancak o lokasyonda kalacaktır. Eğer bir marka adına sahipseniz sizin güvenilirliğinizi arttıracak ve hedef kitleniz daha geniş olacak.

   İş sıralaması


   Organizatör olmak istiyorsanız benim size tavsiyem yasal yükümlülükleri yerine getirmiş, marka olabilecek bir işletme kurmanız. Böylece daha az engelle karşılaşırsınız. Ardından doğru reklam sıtratejisi. Yapacağınız işi en iyi anlatan sizi en iyi tanımlayan reklamlar vermelisiniz. Hedef işler belirlemeli, yapacaklarınızı önceden planlamalı ve ona göre başından sonuna kadar olacak süreçte kullanacağınız materyalleri, lokasyonları, servisleri hali hazırda tutmalısınız. Burada bahsettiğim yumurta kapıya dayanmadan işleri sıkı tutmaktır. Anlaşmaları önceden sağlayın. Gidilecek yerleri, servisleri önceden bağlayın. Sıra geldi "event"a. Hangi işi yapacaksınız karar vermelisiniz. Bir parti organizasyonu ise gece kulübü ile önceden görüşün. Varsa tahmini kişi sayınızı belirtin Ya da sizden bir kontenjan belirlemesini isteyin. Kişi başı sizden istediği ücreti ve ücrete tabi hizmetleri öğrenin. Eğer anlaşma sağlayabilirseniz afiş ve bilet basım ücretlerini de talep edebilirsiniz. Sırada servis hizmeti var. Tanıdığınız ya da bildiğiniz bir servis firmasıyla ön konuşma yapın. Sonradan oluşabilecek fiyatlandırmalara maruz kalmadan belirli bir fiyat üzerine konuşun. Maksimum hedefinizi yani taşınabilmesi olası kişi sayısını da hesaba katarak otobüs, minibüs çeşitleri ve sayısı hakkında fiyat alın. Tüm bunları tamamladıktan sonra sıra geldi bilet ve afiş basımına.  Şunu unutmayın ki bilet basmadan önce gece kulübü ve servis ücretini dahilinde de elde etmek istediğiniz kar payını tahmini gelebilecek kişi sayısında oranla hesaplayıp fiyat belirlemeyi unutmayın. Burada en önemli nokta belirlediğiniz kişi sayısı beklenenin altında kalır ve doğru fiyatlandırma yapamazsanız cebinizden ödeme yapmak zorunda kalabilirsiniz. Size şöyle kabaca bir hesapla örneklendireyim. 









   Gece kulübünde bir içki ve giriş dahil 15 liraya anlaştınız. 14 kişilik bir minibüsün geliş-gidiş ücreti de 300 lira. Buna göre 10 kişilik bir grup götürmeye kalksanız 300+(15*10)=450 liralık bir masrafınız var . Yani burada bilet fiyatı tabanı 45 lira olursa ne kar ne zarar edersiniz. 5 lira kar koyarsanız da 10 kişiyle 50 liralık biletten 50 lira kar etmiş olursunuz. Tabi bazı kriterleri unutmayın. Servis ücreti aynı zamanda gidilecek yolun uzunluğu veya kısalığına göre değişir. Bunu hesaba katın. Gece kulübünün popülerliğine göre de fiyat değişikliği olur. Anlattıklarımız sadece kafanızda bir örnek teşkil etsin diye yapılmıştır.

 Afişlere gelecek olursak, gösterişli ve kaliteli afişleri hedef kitlenizin bulunduğu billboardlara asabilirsiniz. Afişlerinizde gidilecek mekan, gün, saat, fiyat, servis kalkış yeri ve iletişim bilgileri muhakkak bulunmalı. Çevre kirliliği sebebiyle direk, duvar vb. yerlerden bahsetmiyorum. :) (Bir dipnot: afişlerinizin ardına belediyeden damga pulu bastırın. Belki başınız ağrıyabilir.) Stand vb satış noktaları da belirleyin. Güzergahın yoğun olduğu yerler belirleyin. Burdan sonra iş satış becerilerinize kalıyor.

   Sonuç olarak


   Doğru planlama ile eğlenebileceğiniz mesleklerden biri. Aynı zamanda organizatörlük yorucu ve emek isteyen işlerden. Yukarıda bahsettiğimiz gece kulübü örneği dışında düğün, eğlence, gezi, turistik veya mavi yolculuk gibi birçok erişime sahip. Eğer yazımızı okuyup kafanıza yatarsa ne mutlu bize. :)

Yorum Gönder

0 Yorumlar