Sihirbaz Girişimci Elon Musk

   Birçok kişinin bildiği günümüz girişimcilerinden Elon Musk'ı biraz yakından tanıyacağız.


paranın tonları






   Adını internette sıkça duymuşsunuzdur. Onun için sihirbaz diyebilirsiniz, büyük girişimci veya mucit de diyebilirsiniz. Ne derseniz deyin günümüzün en büyük insanlarından biridir. Hayal ettiği her noktaya ulaşan, kendisinin eksik gördüğü her noktaya parmak basan ve o eksikliği gidermeye çalışan, insanların hayatlarını kolaylaştıracak ürünler sunan tam bir inovasyon adamı. İnternette ödeme kolaylığı olsun diye Paypal'ı kuran, karbon salınımdan rahatsız olup çevreyi temiz kullanmayı hedefleyerek ürettiği Tesla Motors, kendisinin ve insanların uzaya gitme hayallerini gerçekleştirmek için kurduğu SpaceX. Azminin meyveleri de almayı başaran bir girişimciydi Elon Musk.

Elon Musk'ın Hayatı


   Doğum yeri aslen Güney Afrika Cumhuriyeti'dir. 28 Haziran 1971'de Pretoria vilayetinde doğdu. Annesi Maye Haldeman babası Errol Musk'dır. 1983 yılında ise geleceğiyle ilgili ilk sinyallerini verdi ve kendi çabasıyla öğrendiği yazılımla "Blastar" adlı oyunu yazdı ve 500 $ karşılığında da sattı. 1988 yılına gelindiğinde Güney Afrika'da askerlik yapmanın doğru olmadığını düşündü ve Amerika'ya göç etti. Önce 1992 yılında Kanada'da Queen Üniversitesinde okudu. Ardından Pennsylvania Üniversitesine geçti.Birkaç üniversite daha okuyan Musk fizik üzerine kendini geliştirdi ve Tesla, Edison, Jobs, Bill Gates, gibi önemli insanlardan ilham alarak hayatını şekillendirdi.

tesla


Musk'ın Kariyeri


   İlk büyük icraatı kardeşiyle beraber yürüttüğü zip2 projesiydi. Ancak bunun için okulunu bırakmak zorunda kaldı. Emeğinin karşılığını da dönemin bilgisayar devlerinden Compaq'a satarak gerçekleştirdi. Tam tamına 307 milyon $ nakit ve 37 milyon $'lık hisse karşılığında. Sırada Paypal var. İlk kuruluş x.com üzerineydi. Kendisi p2p denilen kişilerin aracısız birbirine ödeme kolaylığı olması gerektiğine inanıyordu. 1999'da kurduğu x.com'u 2000 yılında Confinity firmasıyla birleştirerek hedefine ulaşmayı başardı. 2001'de oluşumun adını Paypal olarak değiştirdi. 2002 yılına gelindiğindeyse Paypal'ı 1.5 milyar dolarlık hisse senedi karşılığında eBay'e sattı.


Durmaya Niyeti Yok

   Sırada Space X var. Açılımı Space Exploration Technologies dir. 2002 yılında kurduğu şirketle insanların uzay yolculuğuna katkı sağlamayı düşünüyordu. Dünya'nın yok olma ve neslin tükenme ihtimallerini de göz önünde bulunduran Musk'ın yeni keşifler yapılması gerektiği düşüncesi üzerinde durduğu biliniyor. Fırlatma araçları üreterek uzaya insan göndermeyi hedefliyordu. Bunun için Falcon 1 ve Falcon 9 fırlatma roketlerini ve Dragon uzay istasyonunu imal etti. 2011' de bu çalışmalarıyla NASA'dan 1.6 Milyar Dolarlık destek aldı. Şimdiyse hepimizin ilgi odağı haline gelmiş Tesla Motors var. Tesla 2003 yılında Martin Eberhard tarafından kurulmuştu. Elektrikli araçların geleceğini gören Musk daha önceden duyduğu ilgisini gerçekleştirmek için bu şirkete yatırım yapar. Şirket kurulduğunda elektrikli araç parçaları üretirken Musk'ın başa geçmesiyle araç üretimi de yapmaya başladı. Parasının neredeyse tamamını bu yatırıma harcayan Musk sırasıyla Roadster, Model S ardından Model X'i üretti. Her üretim başlangıcı ön talep doğrultusunda başlıyor. Şu sıralar ise Model 3 ve CyberTruck rağbet görüyor. Son olarak da SolarCity. SolarCity ile hem güneş panelleri üretirken hem de Tesla'nın bataryalarını üretiyor. Yine bu şirketin kurucu ortaklarından ve CEO'sudur.

paranın tonları


Özel Yaşamı


   Musk'ın özel hayatı kariyeri kadar iç açıcı değil. Birçok kez evlenip boşandı. Ancak kazandığı paraların bir kısmını hayır işlerinde kullanmayı bildi. Musk Vakfı ile bilim, çocuk sağlığı ve temiz enerji gibi alanlarda ihtiyaç sahiplerini mutlu etmesini bildi. Musk her zaman hayal kurp kurduğu hayaller doğrultusunda hareket etti. Çalışması için gerekli motivasyonu hep başarıları oldu. Her başarısının ardından edindiği özgüven ile büyük yatırımların altına girmeyi başardı.


Yorum Gönder

0 Yorumlar