Başarı İçin Eğitim Ailede Başlar

   Herkesin zor zamanları vardır. Hayat sınavında bazen başarısız olanlar kendilerine gelmekte zorlanabilir ve yardıma ihtiyaç duyabilirler. Ancak her şeyden önce doğru eğitim ve yeteneğe göre yönlendirmeler hayat kurtarır.


paranın tonları







   Bu yazımızda insanları başarıda etkileyen en önemli faktör olan eğitimden  bahsedeceğiz. En başarılı insanların bile geçmişte ne zorluklar yaşadığını bilmelisiniz. Bazılar istemedikleri hayattan istedikleri hayata zorlu bir çalışma yapmak zorunda kalmışlar. Yanlış eğitimin ve yönlendirmeler onlar için yaşamlarından çalınan zamana sebep olmuştur. Kimse için geç olmaması adına birazcık bu konuya değineceğiz.


Aile ve Eğitim


   Aramızda evli veya evlenecek olanlar vardır. İlerleye yaşamlarında muhakkak çocuk sahibi olacaksınız. Haliniz vaktiniz yerindeyse en iyi şekilde büyütecek ve sürekliliği devam ettirmesini isteyeceksiniz. Şayet kıt kanaat geçinen, zorlukların üstesinden gelmeye çalıştığınız bir yaşantınız varsa çocuğunuzdan veya çocuklarınızdan hayatınızın aynısını yaşamamaları için yoğun bir şekilde eğitime yönlendireceksiniz.  Büyüme süreci boyunca sizin ve eşinizin tutumu, davranışı çocuğunuzu gelecek için şekillendirecek.



Okul Okumak Yetmez 


   Yapmamız gereken kendimizi geliştirmek. Kendimizi geliştirirken aslında bahsedilen liseyi bitir üniversiteye git diploma al değildir. Yapmak istediklerini planlayıp ona göre hareket etmektir. Türk toplumundaki en büyük yanlışlardan biri de budur. Çocuk aile tarafından sadece okul okutmak ailede bir üniversiteli diploma olsun diye okutmaya çalışırlar. Ne çocuğun isteği sorulur ne de hangi dallara yetenekli olduğu çözümlenir. Bu tamamen kayıptır. Onlarca çocuk sırf bu yüzden eğitim hayatlarını boşa tamamlamış oluyor. Çünkü sevmediği benimseyemediği okulu ne okumak istiyor ne de mesleğini yapmak.

Önce Aileden Başlanmalı


   "Eğitim ailede başlar" sözünü hepimiz duymuşuzdur. Türk toplumunda önce ahlaki değerler, diğer toplumlarda görgü kuralları öğretilir. Uymayan çocuklara da ceza uygulanır. Oda hapsi, mahrum bırakma, bazı okumamış kesmin yaptırımı da ya küfürlü sözler ya da dayak oluyor. Bu durumlara maruz kalan çocuklar maalesef ki 1-0  geride başlıyor hayata. Olması gereken aslında sevgi ve saygı. Yaşadıkları psikolojik travmalar bilinçaltına işledikten sonra ilerleyen hayatlarında dışa vurumu kötü sonuçlar doğuruyor. Şiddet eğilimi, çekinik karakter, asosyallik gibi durumlara sebep olarak başarılı olma potansiyeli olan çocukların gelişimini engelliyor. 

Kimin Ne İstediği Değil Çocuğun Ne İstediği Önemli


   Eğitim hayatı başlayacak çocuğun temel eğitimleri alışı sırasında yetenekleri gözlemlenmelidir. Çocuklara hobiler edindirilmeli, hobileri yaparken başarılı olduğu ya da yapmayı çok sevdiği aktivitelere profesyonel olarak devam ettirilmeli. Bu arada mesleki yetkinliklerini ve tercihlerini de bulmaya çalışın. Çünkü yavaş yavaş birey olma yolunda ilerleyen çocuğun ilk büyük sınavı lise eğitimine başlangıcında olacaktır. Yapmak istediği mesleğe göre lise seçme hakkı tanıyın.


paranın tonları



Üniversite Baskısından Kaçının


   Lise hayatı da bitmek üzere. Üniversite için artık çocuğunuzun ağzı aranmalı. Hayal ettiği meslek varsa parasına veya zorluğuna bakmadan ona destek olun. Günümüz şartlarında diplomalı veya diplomasız herkes işsiz. Ancak bunu çocuğunuza zorla alması gereken bir şey olarak değil de geçerli sebeplerle, artıları ve eksileriyle anlatın. Okuması durumunda yapacağı meslekte arkasında duracağınızı belirtin. Bu yönde telkinler çocuğunuzu rahatlatacak ve ister istemez sizin istediğiniz üniversite eğitimini almasını sağlayacaktır. İster 4 ister 8 yılda bitirsin siz her zaman arkasında olacağınız söyleyin. Tüm bunlara rağmen üniversite okumayı reddeder yine de kendi istediği gibi hareket etmeyi isterse üstüne gitmeyin. Çünkü ilerde istediği yerlere gelemezse yaşayacağı pişmanlık belki de ona büyük bir motivasyon olur ve daha büyük bir sıçrama etkisi yaratabilir. O yüzden metanetinizi koruyun. Örneğin benim bir arkadaşımın ailesi zorla üniversite okutmak istiyordu. güç bela yüksek okula gitti. Ancak yaptığı işi de severek yapıyordu. 5 senedir aynı firmada departman müdürlüğü yapıyor.

Aile En Büyük Kazanımdır


   Tüm yazdıklarımızı toparlayacak olursak bir bireyin aslında en büyük kazanımı ailesidir. Ailesinde alacağı eğitim öncelikle onun kişiliğini karakterini oluşturacaktır. Görgü ve ahlak kurallarıyla, sevgi ve saygıyla büyümüş birey topluma her zaman faydalı olur. Şiddete maruz kalmış, sevgi ve saygıda yoksun bireyler ise genellikle ilerleyen yaşlarda suçlu sıfatıyla ya da suç işlemiş bir şekilde yaşamlarına devam ediyor olacaklar. Bunlardan pek azı yaşadıklarına rağmen kendilerini eğiterek bu durumdan kurtulmuşlardır.  Ne olursa olsun aile eğitimini her zaman çocuklarınız için en üstte tutun. Onlar için oluşturacağınız gelecek aslında toplum için hazırladığınız gelecektir.


Yorum Gönder

0 Yorumlar